Eveniment final UPSHIFT Ungheni

Dacă toamna se numără bobocii, în decembrie UPSHIFT numără proiecte, beneficiari și desigur, rezultate. Astfel, după evenimentul de final UPSHIFT Cahul organizat online la 17 decembrie, în după-amiaza serii de 22 decembrie, în incinta Bibliotecii Publice Raionale “Dimitrie Cantemir” UPSHIFT a pus punct ediției Ungheni a proiectului.

În cadrul evenimentului am recapitulat parcursul UPSHIFT din acest an și am făcut totalurile pentru cele 5 proiecte finanțate prin intermediul programului în raionul Ungheni. Alături de parteneri, administrația publică locală și desigur participanții noștri, am trecut în revistă cele realizate în acest an de proiect, începând cu botocamp-ul UPSHIFT, care s-a desfășurat în lunile iunie și iulie, continuând cu perioada de dezvoltare și consolidare a ideilor de proiect propuse de participanți și încheind cu partea de implementare, care a fost concentrată în luna octombrie.

La eveniment, și-au prezentat rezultatele patru echipe de proiect raionului Ungheni. La Cornești, tocmai două echipe de participanți UPSHIFT au reușit să primească finanțare în cadrul proiectului și să implementeze două proiecte cu dublă utilitate - socială și infrastructurală. Prima echipă, ”Generația egalității”, în frunte cu Valeria Codreanu a venit cu o idee ingenioasă de a contribui la rezolvarea problemei discriminării în bază de gen în societate prin construcția unui foișor în centrul localității, ca locație disponibilă întregii comunități pentru organizarea evenimentelor, mai ales a celor care să promoveze egalitatea de gen. Foișorul, din spusele participanților noștri, încurajează comunicarea între localnici și reprezintă un important obiect infrastructural în localitate, fiind deja folosit la mai mult activități locale.

A doua echipă din Cornești, condusă de Cătălina Morozovschi, a sesizat o serie de strereotipuri care vizează implicarea fetelor în activități sportive și pentru ameliorarea problemei a reușit să obțină finanțare pentru construcția unui teren de fitness în aer liber. Echipa are deja planuri pentru utilizarea acestuia atât în cadrul orelor de educație fizică la școală, cât și ca spațiu comunitar, mai ales cu încurajarea fetelor și femeilor în activități sportive. Mai mult decât atât, echipa ”Drepturi egale pentru comunități rurale” este convinsă că această adiție la spațiul localității are potențialul de a încuraja un mod mai sănătos de viața între locuitori. Cele două echipe au coordonat de comun organizare a cinci evenimente de training în cadrul Gimnaziului Cornești, pe subiectul discriminării și stereotipurilor de gen, abilitând elevii, cât și cadrele didactice să recunoască și să combată aceste fenomene în societate.

La Sculeni, grupul de inițiativă fondat ca rezultat al programului UPSHIFT, condus de Adriana Slupețchi a organizat patru sesiuni de informare pentru elevii Liceului Teoretic din localitate, implicând 70 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 9 și 15 ani. Evenimentele au fost organizare cu susținerea și participarea mentorului echipei din cadrul programului UPSHIFT, Doru Curoșu. Echipa a învățat elevii din Sculeni să spună ”Nu bullying-ului”, după cum îndeamnă și titlul proiectului, iar prin activitățile interactive organizate, au contribuit la crearea unei culturi a non-violenței și non-discriminării în liceu.

Felicia Nazîru și Alexandru Malenchi, echipa de câștigători UPSHIFT originari din Pîrlița, au organizat un proiect întitulat ”Tinerii schimbă lumea”. Loiali titlului de proiect, aceștia au implementat câteva strategii de acțiune pentru a combate stereotipurile de gen și discriminarea î bază de gen din localitate - pe de o parte, tinerii au organizat 6 evenimente informative dedicate elevilor de la instituțiile de învățământ din localitate, unde au discutat problema și au încercat să contribuie cu soluții ulterioare, iar pe de altă parte, au organizat o campanie de informare a locuitorilor din Pîrlița cu privire la discriminarea de gen. Mai mult, Alexandru și Felicia au fondat o pagină de Facebook, prin intermediul căreia postează informații tematice. Astfel, cei doi tineri au reușit să implice peste 50 de elevi în activitățile organizate și să informeze plin distribuirea pliantelor peste 500 de familii cu privire la fenomenul discriminării de gen, identificării și combaterii acestuia.

În cadrul evenimentului am avut onoare să avem alături de noi și reprezentanți ai instituțiilor partenere ale proiectului, administrația publică locală și raională. Ecaterina Cernomorcenco, coordonatoare programe de Dezvoltare pentru Adolescenți UNICEF a accentuat în intervenția sa importantața intervențiilor locale în combaterea discriminării în bază de gen și a violenței împotriva copiilor, dar și importanța programelor precum UPSHIFT pentru abilitarea tinerilor - ”Prin intermediul Programului UPSHIFT, ceea ce în traducere înseamnă schimbare la o treaptă superioară, ne dorim ca adolescenții și tinerii din Cahul și Ungheni să fie auziți, să își dezvolte ideile și să își concentreze energia pentru a crea o comunitate mai bună pentru ei înșiși – o comunitate lipsită de violență față de copii și tineri, fete și băieți. UPSHIFT a pus în valoare ideile ingenioase și inovatoare ale tinerilor și le-a transformat în realitate.”

Idei similare au fost exprimate și către invitatele noastre, Olga Popa, șef-adjunct a Direcției Generale de Educație Ungheni, care ne-a reiterat suportul instituțiilor raionale pentru programele care se axează pe dezvoltarea tinerilor din mediul rural și Marina Atamuratova care a punctat importanța implicării adolescenților în procesele de schimbare în comunități, mai ales ca implementatori de proiecte sociale. Prezent la eveniment a fost și Valeriu Morari, primarul comunei Cornești, care și-a exprimat recunoștința fața de tinerii din Cornești, participanți și câștigători UPSHIFT, pentru aportul adus la dezvoltarea localității și speranța că generația tinerilor va continua să reprezinte un motor al schimbării pozitive în societate.

Ediția UPSHIFT UNGHENI în acest an a întrunit 45 de participanți, care au 14 dintre care au reușit să atragă finanțare pentru proiectele lor, implementând 5 inițiative sociale, care au avut peste 200 de beneficiari direcți și 6 600 de beneficiari indirecți.

Reamintim, că suportul financiar în cadrul programului este oferit în cadrul Proiectul EVA - Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women Moldova în parteneriat cu UNICEF Moldova.


Daniela
December 23, 2021
- 5 minutes
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram