Despre noi

UPSHIFT ajută tinerii și adolescenții să găsească soluții antreprenoriale pentru probleme sociale și să devină agenți ai schimbării în comunitățile lor. 

Ce este UPSHIFT?

UPSHIFT este un program de inovare socială care are ca scop dezvoltarea competențelor și dezvoltarea social-economică a tinerilor. UPSHIFT este destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani, cu accent pe categoria NEET (ne-încadrați în învățământ, angajare sau formare profesională). Programul oferă tinerilor instrumentele necesare, de la training la finanțare, pentru a identifica și a soluționa pe cale antreprenorială probleme din comunitățile de proveniență.

La baza UPSHIFT Moldova stă o metodologie complex dezvoltată de către UNICEF, aplicată pentru prima data în 2014. În Moldova, UPSHIFT și-a început existența în 2019, cu ediția dedicată tinerilor din raionul Sângerei. La ora actuală, UPSHIFT este prezent în 22 de țări din lume.

Structura și metodologia UPSHIFT

UPSHIFT este un program complex, care se desfășoară pe parcursul a 12 luni per ediție, fiind structurat pe trei etape distincte:

Etapa de dezvoltare a competențelor de inovare socială UPSHIFT

- 3 luni
- Dezvoltă competențe și oferă informații necesare tinerilor
- Training-uri, programe de informare, conținut online

Etapa instruirii de tip bootcamp

- 4 săptămâni
- Dezvoltă tinerilor competențe de identificare, schițare, elaborare, testare și prezentare persuasivă a proiectului
- Training-uri,workshop-uri, mentorat în cadrul unei tabere

Etapa de mentorat și incubare

- Între 6 și 9 luni
- Asigură suportul și ghidarea tinerilor în implementarea proiectelor propuse, alături de mentori dedicați, precum și dezvoltarea ideilor tinerilor prin incubare
- Training-uri, mentorat, consultanță și incubare

Pe parcursul unui ciclu a unui program UPSHIFT, echipele formate de către tineri trec prin următoarele etape:

1.

Informarea și pregătirea competențelor în materie de scriere de proiecte și antreprenorial social

 2.

Identificarea unei probleme în comunitățile de proveniență și designul unei soluții prin intermediul unui proiect

3.

Obținerea de fonduri seed pentru implementarea proiectului, în dependență de viabilitatea soluțiilor propuse

4.

Implementarea proiectului, cu susținerea și consultanța din partea mentorilor programului

Istoria UPSHIFT

2019

Lansare UPSHIFT În Sîngerei

2020

UPSHIFT Ediția digitală

UPSHIFT Moldova în cifre (2019 - prezent)

0
Tineri au participat
0
Proiecte/afaceri sociale finanțate
0
Suma totală finanțată în MDL

F.A.Q

Ce este UPSHIFT?

UPSHIFT este un program de inovare socială dedicat tinerilor, care le oferă competențe și training în domeniul implementării de proiecte și a antreprenorialului social, și le oferă susținere, inclusiv financiară pentru implementarea ideilor dezvoltate în cadrul programului.

Cine poate participa la programul UPSHIFT?

La programul UPSHIFT poarte participa orice tânăr sau adolescent cu vârsta cuprinsă între 14 și 24 de ani, care provine din zona de referință pentru ediția din anul curent ( în 2021, UPSHIFT vizează raioanele Cahul și Ungheni)

Cum mă pot înscrie pentru participarea la programul UPSHIFT?

Înscrierile pentru programul UPSHIFT se pot face accesând formular disponibil la butonul ”Înscrieri” de pe site-ul proiectului sau accesând link-ul disponibil pe rețele de socializare ale programului, însă doar în perioada pre-anunțată pentru înscrieri pentru fiecare ediție UPSHIFT.

Ce presupune participarea la UPSHIFT?

La UPSHIFT poate participa orice tânăr sau adolescent cu vârsta cuprinsă între 14 și 24 de ani, care provine din zona de referință pentru ediția din anul curent. În primă etapă, tinerii vor crea echipe, în care urmează să lucreze pe parcursul proiectului. În etapa de bootcamp, tinerii vor identifica o problemă socială din comunitățile lor și vor dezvolta soluții pentru acesta, prin intermediul unui proiect. Cele mai bune proiecte/afaceri sociale ale unei ediții sunt primesc finanțare pentru implementare, iar tinerii sunt susținuți și asistați de mentori în primele etape de implementare a proiectului.

Parteneri

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram