Eveniment final UPSHIFT 2021 Cahul

În cadrul întrunirii alături de echipa UPSHIFT am avut partenerii de implementare ai proiectului, în persoana Ecaterinei Cernomorcenco,  coordonatoare programe de Dezvoltare pentru Adolescenți UNICEF, reprezentanți ai autorităților publice locale, mentorii proiectului, Ion Mocanu și Anastasia Blajin, și coordonatoarea UPSHIFT pentru Cahul, Irina Bejan. 

Revizuind rezultatele proiectelor implementate de participanții noștri, ne-am bucurat pentru Patricia Reuțchi, care a organizat 8 activități cu privire la fenomenul bullyingului în gimnaziul din Larga Nouă și a desfășurat o campanie de informare în liceu despre combaterea bullyingului. La evenimentele Patriciei au fost prezenți peste 70 de tineri. 

Am fost mândri să vorbim despre Cristian Stăvilă și Felicia Rența, care au reușit prin intermediul UPSHIFT să fondeze un Centru de Tineret în cadrul Gimnaziului Moscovei. Cei 76 de elevi ai Gimnaziului au obținut pentru prima dată o oportunitate constanta de activități extracurriculare - quizuri, dezbateri, jocuri, organizate în spiritul tolerantei, non-violenței și non-discriminării.  Cristian și Felicia, deși sunt ambii studenți și au joburi, sunt un exemplu de tineri implicați și motivați, dedicând câte o după-amiază pe săptămână pentru copii de toate vârstele din localitate. Pe viitor, tinerii au în plan  să organizeze cât mai multe evenimente pentru localitatea lor.

Am discutat și despre platforma online anti-cyber bullying, fondată de Ion Sîrbu prin intermediul proiectului. Deși Ion este din Ungheni, acesta este student la Chișinău, iar proiectul său este dedicat pentru întreaga republică. Website-ul urmează să fie constant actualizat cu informații. Platforma poate fi vizitată la https://stopcyberbullying.md/ 

Alături de noi au fost Larisa Nistirenco, reprezentând Primăria Municipiului Cahul, Carolina Stuparu, în calitate de Șef al Serviciului Tineret și Sport din cadrul Consiliului Raional Cahul și Liudmila Drunceschi, specialist principal în cadrul Direcției Generale de Învățământ Cahul. Invitatele noastre au reiterat suportul administrației publice locale pentru proiectele pentru tineri și adolescenți și importanța proiectelor ca UPSHIFT pentru comunitățile locale. 

Reamintim că în cadrul ediției UPSHIFT 2021 din Cahul am avut 40 de participanți înscriși și selectați, reprezentând 10 localități din raionul Cahul și 7 tineri care au absolvit tabăra UPSHIFT organizată online în vară anului curent, obținând finanțare pentru implementarea proiectelor dezvoltarea alături de mentori în cadrul programului.

Suportul financiar în cadrul programului este oferit în cadrul Proiectul EVA - Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women Moldova în parteneriat cu UNICEF Moldova.


Daniela
December 22, 2021
- 2 minutes
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram