8 inițiative au fost selectate pentru a implementa proiecte sociale cu susținerea financiară a granturilor UPSHIFT.

În perioada 25 iunie - 18 iulie a avut loc tabăra de vară UPSHIFT Moldova, care a avut ca scop abilitarea tinerilor din raioanele Cahul și Ungheni. UPSHIFT Moldova este un program de antreprenoriat social pentru tineri, antrenând participanții în materie de scriere de proiect și inovare socială, oferind tinerilor posibilitatea de a obține finanțare pentru ideile lor de proiect. În acest an, la cea de-a treia ediție, UPSHIFT este parte a proiectului EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF, astfel problematicile sociale pe care s-au axat proiectele tinerilor au fost combaterea tuturor formelor de violență și discriminare.

Cele 4 weekenduri de traininguri online, însoțite de sesiuni personalizate de mentorat au întrunit peste 70 de tineri cu inițiativă din raioanele Cahul și Ungheni, 10 traineri specializați, și echipa de proiect a programului. Participanții au fost ghidați prin toate etapele scrierii unui proiect, au beneficiat de traininguri pe domenii de comunicare și leadership și au fost inspirați pentru a deveni agenți ai schimbării în combaterea tuturor normelor negative și stereotipurilor din societate.

La finalul proiectului, 8 echipe au reușit să convingă juriul că ideile lor merită să fie implementate în comunități. Printre tematicile de proiect selectate de tineri se numără bullying, discriminarea pe criteriu de vârstă, discriminarea persoanelor cu dizabilități, cyberbullyingul sau discriminarea în bază de gen.

Loredana Starîi, membră a echipei câștigătoare Avangard, alături de Mihai Tudos, Cătălina Mocanu și Elena Bratu, menționează că experiența UPSHIFT a fost plină de ”cunoștințe, muncă intensivă, dedicare și emoții frumoase”. Alături de  colegii săi, Loredana va implementa o inițiativă pentru combaterea discriminării pe criteriu de vârstă în municipiul Cahul sau cum tinerii să devină mai activi, și ne spune că motivația ei principală este să schimbe lumea spre bine. Mihai crede că UPSHIFT oferă, inclusiv, posibilitatea locuitorilor celor două raioane de a afla mai multe despre activismul tinerilor și impactul pozitiv pe care îl aduc inițiativele acestora. Mihai și echipa sunt cu toții voluntari la diverse organizații din raionul Cahul.

Sergiu Brăileanu, alături de Anna Grecova își doresc să contribuie la eliminarea discriminării și la incluziunea persoanelor cu dizabilități din  comuna Moscovei, Cahul. Anna mărturisește că implicarea ei  în rezolvarea problemelor sociale este ghidată de mottoul ”dacă  nu eu, atunci cine?”, iar Sergiu descrie UPSHIFT ca fiind ”una dintre cele mai bune și interesante experiențe” din viața sa.

Valeria Codreanu, alături de sora sa Alexandra și Marina Postolachi vor implementa inițiativa ”Generația egalității”. Tinerele au planificat construirea unui foișor, pentru a spori dialogului social din localitate și pentru a organiza o serie de evenimente pe subiectul non-violenței în satul Cornești, Ungheni. Valeria povestește cu entuziasm că proiectul lor „este binevenit și apreciat de locuitori”.

Alături de fetele de la ”Generația egalității”, o altă echipă de tineri din Cornești, în frunte cu Cătălina Morozovschi planifică amenajarea unui teren cu aparate sportive în aer liber. Tinerii sunt convinși că acest spațiu va contribui la promovarea comunicării între generații și la combaterea discriminării de gen și de vârstă. Echipele din Cornești își propun să colaboreze în organizarea trainingurilor și sesiunilor de informare pe non-violență.

Felicia Narzîru și Alexandru Malenchii au reușit să obțină suport financiar pentru un proiect care își propune combaterea stereotipurilor de gen din satul Pîrlița, Ungheni. Felicia este Președintele Consiliului Local al Tinerilor, iar Alexandru este implicat în diverse inițiative și concursuri. Din cuvintele Feliciei, UPSHIFT a fost pentru ea atât o experiență profesională cât și personală, și cei doi speră că vor putea continua inițiativa propusă și după epuizarea finanțării din proiect.

Pe lângă echipele câștigătoare cu mai mulți membri, trei tineri curajoși au reușit să dezvolte proiecte bazându-se doar pe propriile puteri. Adriana Slupețchi își propune să contribuie la combaterea bullying-ului în Liceul Teoretic Sculeni și în comunitate în mare. Ion Sîrbu, un alt tânăr din Ungheni are ambiția de a lansa o platformă online de informare și sensibilizare împotriva cyberbullyingului și pentru promovarea securității digitale, iar Patricia Reuțchi planifică mai multe activități pentru combaterea bullying-ului și a discriminării în comuna Larga Nou, Cahul.

Suma totală finanțată pentru proiectele tinerilor câștigători este de peste 200.000 de lei, însă suportul pentru cele 8 echipe nu se limitează doar la cel financiar - în termen de câteva săptămâni echipele vor începe o perioadă intensă de mentorat, alături de trainerii UPSHIFT, pentru implementarea cude succes a inițiativelor acestora.

Rezultatele proiectelor și aspirațiilor învingătorilor UPSHIFT urmează să devină vizibile în lunile care vin, de aceea vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook UPSHIFT Moldova sau pe pagina web a programului pentru a afla mai mult despre succesele celor 8 inițiative realizate echipe de tineri.

UPSHIFT este un program de inovare socială care susține implicarea tinerilor în domeniul economic prin intermediul antreprenoriatului social. În Moldova acest program este implementat de TEKEDU, partener UNICEF Moldova în cadrul proiectului EVA – promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.


Daniela
August 10, 2021
- 4 minutes
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram