Reading:
9 din 15 echipe din cadrul Ediției Digitale UPSHIFT Moldova 2020 au câștigat finanțarea proiectelor

9 din 15 echipe din cadrul Ediției Digitale UPSHIFT Moldova 2020 au câștigat finanțarea proiectelor

Sîngerei
19 august 2020
Image

Credem că tinerii din regiunile Moldovei au un potențial enorm pentru a accelera tranziția spre o dezvoltare durabilă. Din păcate, mulți din ei nu văd niciun viitor aici, din cauza lipsei de oportunități și a sentimentului de neputință de a le crea singuri. Unii pierd speranța, alții sunt mai optimiști și se implică activ în societatea civilă. Însă, deseori se întâlnesc cu o dilemă - să contribuie la îmbunătățirea situației, sau să câștige bani. Aici, UPSHIFT Moldova cu un program de antreprenoriat social vine în ajutor, și permite tinerilor să combine aceste două obiective și să-și creeze un viitor durabil acasă.

Pe parcursul a 4 săptămâni, participanții au învățat cum să dezvolte, să structureze un plan de afacere socială competitiv și cum să expună ideea într-un mod eficient, trecând prin domenii cheie, necesare oricărui antreprenor aflat la început de drum. În cadrul Evenimentului de Închidere a Ediției Digitale UPSHIFT Moldova 2020, echipele și-au prezentat proiectele, iar 9 din 15 echipe vor fi finanțate pentru a-și implementa ideile propuse.

Orac Gabriela, are ca scop deschiderea unui club de limbă engleză „Super English” în raionul Edineț, pentru ca elevii să aibă posibilitatea de a pune în practica limba engleză prin intermediul unor activități interactive, discuții non-formale, activități de echipă, public speaking, dezbateri, invitați speciali și schimb de experiență, cu suportul trainerilor. Proiectul a obținut o finanțare de 28 000 lei pentru procurarea echipamentelor necesare.

Echipa Viral Studios optează pentru o nouă metodă de învățare în Republica Moldova, educația prin joc (Gamification of Education). Este o aplicație mobilă care întrunește cerințele prevăzute de modulele din învățământul preșcolar (sport, cognitiv, artă, tehnologie, sănătate) și se axează pe promovarea sportului, rezolvarea de probleme, dezvoltarea abilităților creative și cognitive, prin intermediul unui joc electronic. Pentru realizarea proiectului, băieții au obținut suma de 29 000 lei.

Mocanu Anna-Maria prin proiectul său – „Îmbunătăţirea sistemului de management al deşeurilor în satul Ţiganca, raionul Cantemir”, și-a propus să ridice nivelul de cunoștințe al locuitorilor comunei sale în ceea ce privește aruncarea deșeurilor, instalarea unor tomberoane în locurile publice aglomerate și colectarea plasticului în containere special amenajate. Echipa a obținut finanțarea de 25 000 lei.

Proiectul „Live through art”, inițiat de Cojocaru Maria, are ca scop implementarea unor traininguri atât teoretice, cât și practice, îmbunătățind abilitățile de pictură și decorare a textilelor, iar la finalizarea cursurilor să organizeze împreună cu participantele o expoziție a lucrărilor realizate. Maria a obținut un suport de 25 000 lei.

Echipa proiectului „Îmbunătățirea activităților din Azilul Republican pentru invalizi și pensionari” au ca scop crearea unui site cu donații, din care se vor achiziționa cărți, bare pentru sport, echipament pentru gimnastică, table de șah, organizarea seminarelor de ghidare în carieră pentru angajați, construirea unei biblioteci și cluburi de sport, dans. Construind un spațiu pentru activități fizice și voluntariat, bătrânii vor trăi în condiții bune și se vor simți mai bine din punct de vedere moral și fizic. Proiectul a obținut o finanțare de 20 000 lei.

Proiectul „Crearea unui parc de odihna pentru locuitorii satului Pererita” prin cei 30 000 lei obținuți în cadrul UPSHIFT, vor amenaja un spațiu de agrement unde tinerii din localitate cât și alte persoane care vor dori să facă o plimbare, să se odihneasca, să discute cu alte persoane, să citească o carte vor dispune de un astfel de loc cu acces nelimitat. Tinerii vor avea posibilitatea de a petrece plăcut timpul alături de prieteni, de a realiza noi relații de prietenie și a se dezvolta abilități de comunicare în grup.

Echipa LOFT au ideea de a crea lecții online - atât individuale, cât și în grupă, astfel încât elevii vor avea posibilitatea de a învăța de la persoanele care înțeleg necesitățile lor cel mai bine, care cunosc punctele slabe ale curriculumului actual și care vor putea prin prisma propriului exemplu să inspire motivația de a învăța. Ei au obținut o finanțare de 11 265 lei.

Proiectul „Turism Virtual prin ochii adolescenților pentru orice buget în Moldova” presupune crearea unei platforme virtuale de turism, prin care tinerii vor împărtăși experiențe turistice din Republica Moldova în funcție de mai multe criterii: călătorii de unul singur/cu familia, preț accesibil pentru diferiți reprezentanți ai societății, servicii calitative, infrastructură, panorama destinației (neexploatată/explorată). Echipa a obținut o finanțare 9 100 lei.

Rotari Olivia prin „Crearea unui teren de joacă pentru copii (2-9 ani), satul Balasinești, r-nul Briceni” dorește să construiască un spațiu de agrement, unde se vor desfășura diverse, fie activități în echipă, dezbateri, conferințe sau practicarea unor sporturi, prin care tineri vor cunoaște persoane noi și vor folosi timpul liber cât mai util. Ei au obținut un suport de 22 596 lei.

DESPRE UPSHIFT
UPSHIFT Moldova este un program de inovare socială pentru tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, cu un accent specific asupra tinerilor mai vulnerabili. Participând la acest program, tinerii dezvoltă abilități personale pentru identificarea și rezolvarea problemelor sociale, folosind atât elemente de învățare, cât și oportunitatea de a lucra împreună cu mentoriI USHIFT. UPSHIFT Moldova este un program implementat de TEKEDU cu sprijinul UNICEF Moldova și în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Cîțiva dintre participanți:Icon For Arrow-up